Recept på Gädda


Okej, Gädda var faktiskt inte helt fel. Dock var jag inte så bra på att salta så saltet och citronpepparn kom väl till användning.

Här kommer receptet till er som är sugna på att prova.

Tillagning

Förberedelsetid: 10 – 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter för 4 cm tjock fisk,
därefter 5 minuter mer per centimeter

Är gäddan liten eller på högst 2 kilo är den lämplig att fylla med något gott och foliebaka i ugn. Fyllningen kan vara av många slag – säsongens grönsaker, stekta brödtärningar med smörfrästa murklor, blandsvamp eller champinjoner eller lika delar tärnade syrliga äpplen och strimlad purjolök. Metoden är praktisk därför att fisken kan förberedas, fyllas och frysas i sitt foliepaket. Den frysta fisken bör vara minst halvtinad innan den sätts i ugn. Såsen till den bakade gäddan bildas inuti foliepaketet, därför är det viktigt att paketet inte går sönder och såsen rinner ut. Kokt potatis eller små portionsbakade rispastejer är gott till.

Ingredienser för 4 port:
1 – 1,5 kilo gädda
5 msk smör eller margarin
1 purjolök
1 morot
1 citron
1 knippe persilja
1 knippa dill
1 lagerblad
4 – 5 krossade vitpepparkorn
salt


Förberedelser:
Tag fram alla ingredienserna och sätt ugnen på 275º. Rensa fisken, skär av huvudet och skär av alla fenor. Mät fiskens bredd över ryggen på bredaste stället. Bredden avgör när fisken är färdiglagad, och med foliekokt fisk måste koktiden bestämmas från början. Tillagningstid se ovan.
Salta fisken rejält invändigt. Skala moroten och tärna den fint. Strimla purjolöken. Hacka persiljan och dillen. Blanda grönsakerna i bunken, smula över lagerbladet, pressa över halva citronen och rör ner 4 msk av smöret eller margarinet. Fyll buken på gäddan med massan. Smöra ett stort stycke aluminiumfolie, lägg på fisken och vik ihop till ett alldeles tätt paket. Skall fisken stekas på glöd i brasa måste folien vara lindad i flera lager kring fisken.

Tillagning:
1. Lägg foliepaketet försiktigt på ett galler och sätt i ugnen.
2. När fisken bakats den tid den skall enligt ryggmåttet, tas hela gallret med paketet ut. Öppna paketet försiktigt så att inget spad rinner ut. Lyft upp fisken med hjälp av en gaffel eller en liten kniv. Skär fisken i portionsbitar tvärs över ryggen. Smaka av spadet med salt, peppar och citron och slå upp i såssnipa. Servera fisken med kokt potatis.
Inte så fint upplaggt, men helt okej faktiskt!

Kommentarer
♥ A l e x a n d r a

svar vad bra ! jo de är bra här med, har lite ont i ryggen bara, har suttit ner för länge tror jaghaha :)

2011-08-03 @ 13:13:41
URL: http://allysandra.blogg.se/
♥ Malin - En musikblogg

Hej! Nu finns vinnarna av "Veckans blogg" uppe på bloggen. Vann du inte, så får du gärna anmäla dig igen: http://mallemusic.blogg.se/2011/august/veckans-blogg-vecka-31.html :)

(Länka eller följ mig på Bloglovin för större chans)

2011-08-03 @ 13:15:20
URL: http://mallemusic.blogg.se/
♥ Sofia - Mode, foto & personligt

gott!

2011-08-03 @ 13:43:31
URL: http://smnmode.blogg.se/
♥ Anonym

sv: de funkar.)sJ+

2011-08-03 @ 13:47:25
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/

Namn:
Stammis?♥

E-postadress: (publiceras ej)

Din Blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
plusikassan.se